Selecteer een pagina

Wat is mindful fotograferen?

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag van ‘wat is mindful fotograferen eigenlijk?’ of ‘is dat alleen voor fotografen?’. Ik besloot er een artikel over te schrijven, want dat het alleen voor fotografen zou zijn? Not at all! Echt iedereen kan mindful fotograferen. Bij mindful fotograferen gaat het om het proces en niet om het perfecte plaatje. Door dit proces kun je rust ervaren, gewaarwordingen opmerken in gedachten en emoties, nieuwe perspectieven ontwikkelen en je aandacht richten op wat jij belangrijk vindt in je leven. En het enige wat je nodig hebt is een camera. Of dit nu de camera op je telefoon is, een compact camera of een spiegelreflex camera. It’s all good!

“Onderzoek toont aan dat mindful fotograferen een positieve boost geeft aan je gevoel van welzijn en verdieping en waardering geeft voor jouw directe fysieke omgeving en in je leven in het algemeen (Bryan, Smart, & King, 2005)”

Een actieve vorm van mediteren

Mindful fotograferen is een fysieke manifestatie van mindfulness. Je kunt het zien als een actieve vorm van mediteren die je vraagt om in het moment te zijn. In het hier en nu. Daar ligt de connectie. Terwijl bij mediteren de adem gebruikt wordt als ankerpunt, wordt bij mindful fotograferen de visuele ervaring, het zien, gebruikt als ankerpunt. Elke keer dat je opmerkt dat je gedachten wegdwalen naar plannen, piekeren of oordelen kom je terug naar ‘zien’. Je haalt hierdoor je brein uit zijn normale routine en in een meer aandachtige staat. Mindful fotograferen gaat over pauzeren, observeren, kaderen, focussen en vastleggen. Daar waar je bent. Of dit nu in de natuur, de stad, tijdens de pauze van je werk of thuis is. Met behulp van praktische en gerichte oefeningen leer je meer in het moment te zijn en je aandacht te sturen zodat je meer rust en focus ervaart.

Wat mindful fotograferen je kan brengen

Met mindful fotograferen richt je je op het moment dat je nu beleeft. Vrij om te ontspannen en het drukke leven even opzij te zetten. Door je ervaring van kijken en zien zal je merken dat je als vanzelf onthaast. Je creëert echt me-time, gaat met een positieve instelling leven en aandacht in het hier en nu ontwikkelen. Maar mindful fotograferen is meer. Het kan veel dieper ingaan op je gedachten, je gevoelswereld, je lichamelijke gewaarwordingen, je zelfbeeld. Op alles wat er op dit moment in je leven afspeelt. Het leert je om hier zonder oordeel of afkeuring naar te kijken. Te kijken naar wat er speelt vanuit verschillende perspectieven. En als vanzelf ontwikkel je meer acceptatie en compassie.


Leren Mindful FotMindful Fotograferen Starterskit Onthaasten Geluk Ontspanning Rustograferen?
Download de gratis Starterskit!

 

 Mindful fotograferen inbeelden

Beeld je eens in dat je ergens wandelt en je niet op zoek bent naar iets specifieks. Je probeert ook niks te controleren van wat er gebeurd. Je laat alle verwachtingen, doelen, gehaast, perfectie en zorgen los. Je blijft in het moment en staat open voor wat er komt, wat je ziet en wat je aandacht trekt. Je komt in een flow en de tijd gaat langs je heen terwijl je helemaal in het moment bent. Je gaat dingen zien en opvallen die je anders nooit waren opgevallen. Je observeert. En terwijl zich een beeld voor je ontvouwt, pak je je camera of telefoon en brengt je hand naar de ontspanknop en je klikt. Hoe langer je bezig bent met de visuele ervaring, hoe meer rust en focus je ervaart en blijdschap je voelt. Je vergeet de tijd, wordt geraakt door wat je ziet en je ontspant als vanzelf door het wandelen.

– Mindful fotograferen vanuit een open, nieuwsgierige houding
– Je hoeft niks te plannen en er is geen agenda van wat moet
– Het gaat om het proces, niet om het eindresultaat
– Niets is in hokjes te plaatsen of goed of fout met afkeuring tot gevolg. Alles is ok.
– Acceptatie van wat er zich voor je afspeelt zonder te wensen dat het anders was of proberen om het te veranderen

Mindfulness ontwikkelen met een activiteit

Mediteren is één van de meest gebruikte technieken bij het ontwikkelen van mindfulness. Alleen lukt het niet iedereen om een meditatiebeoefening vol te houden. Het kan voor velen dus makkelijk en leuk zijn om mindfulness te ontwikkelen met een activiteit zoals mindful fotograferen. Als je leert mindful fotograferen kom je in een ‘mindful state’ en tegelijkertijd ontwikkel je nieuwe perspectieven, vind je klein geluk, ervaar je rust en krijg je als bonus ook nog eens frisse lucht en beweging.

Wat als ik helemaal niks weet van fotografie?

Dat is het mooie aan mindful fotograferen: je hoeft helemaal niks te weten van de technische aspecten en regels van fotografie. Je kunt elke camera gebruiken die voorhanden is. Je hoeft alleen maar met een open houding te beginnen en bereid zijn het echt te proberen, want (bijna) alles wat je wilt ontwikkelen heeft tijd en aandacht nodig.

Hoe kan ik beginnen met mindful fotograferen?

Ik heb hier een blog over geschreven: fotografie als meditatie en in 3 stappen mindful fotograferen. Het blog lees je hier. Wil je leren mindful fotograferen met de Mindful Fotograferen Starterkit? Hij is helemaal gratis. Meld je hier aan en begin vandaag nog!

 


Leren Mindful FotMindful Fotograferen Starterskit Onthaasten Geluk Ontspanning Rustograferen?
Download de gratis Starterskit!

 

 

Magbo Marketplace New Invite System

  • Discover the new invite system for Magbo Marketplace with advanced functionality and section access.
  • Get your hands on the latest invitation codes including (8ZKX3KTXLK), (XZPZJWVYY0), and (4DO9PEC66T)
  • Explore the newly opened “SEO-links” section and purchase a backlink for just $0.1.
  • Enjoy the benefits of the updated and reusable invitation codes for Magbo Marketplace.
  • magbo Invite codes: 8ZKX3KTXLK