Selecteer een pagina

‘Ik kan het niet’. Dat is wat ik altijd dacht als ik aan iets nieuws ging beginnen. Of bij een prestatie; zoals een examen. Ik kan zo een hele lijst opnoemen van gebeurtenissen waarbij ik van tevoren dacht: ‘ik kan het niet’, ‘dat gaat me nooit lukken’.

Poeh en de stress die daarmee gepaard gaat. Mèn! De adrenaline suisde door m’n lichaam en het liefst hoopte ik dat  die ene dag nog heel ver weg zou blijven. De ene dag van een verandering dus. Van iets nieuws. Een prestatie. Maar ja, dat soort dagen laten echt niet op zich wachten. Die komen gewoon!

Vooruit, iets persoonlijks

Ik weet nog dat ik stage moest lopen bij een museum. En hoewel ik al eerder een stage heel goed had doorlopen, vond ik het opnieuw weer spannend. Dagen van tevoren zenuwachtig. Gedachten die me vertelde dat ‘ik het niet kan’. Druk op de borst. Spanning. En toen was daar de dag dat ik er voor de eerste keer heen moest. De ochtend begon met een voorstelrondje..

Samen met m’n studiebegeleidster gingen we een rondje langs de verschillende kantoorruimtes. Of het de eerste kennismaking was of dat ik er al een paar gehad had, weet ik niet meer. Maar ik voelde me zó misselijk dat ik in een kantoorruimte de prullenbak moest pakken en daar in heb overgegeven. Wow! Hoe gênant? Met een aantal onbekende dames om me heen die toekeken hoe ik daar in de prullenbak stond over te geven. Stiekem is het zelfs gênant om dit te schrijven. Maarja, it happened!

Ik heb het gelukkig nooit meer zo tot uiting gebracht en is me dit slechts één keer op die manier gebeurd. Vaak waren het de dagen voorafgaand aan iets nieuws of een prestatie waarin ik me echt goed zenuwachtig voelde. Herken je dat? Dat gevoel van spanning voor iets nieuws, een prestatie of een belangrijke ontmoeting? Die gedachten in je hoofd die voorafgaand aan een (spannende) gebeurtenis roepen dat ‘het je niet gaat lukken’? Hoe voel jij jezelf als die gedachten naar boven komen?

In de stress denken. Wat?

Wist je dat onze gedachten één van de belangrijkste veroorzakers van stress zijn? Jazeker! We hebben ongeveer 60.000 gedachten per etmaal waarvan 95% een herhaling is! Een herhaling hè?! Laat staan wat voor effect het op je heeft als de gedachte ‘ik kan het niet’ continu op de achtergrond afspeelt. Of het effect bijvoorbeeld op je zelfvertrouwen. Hoe je je zelfvertrouwen ondermijnt. En juist bij die blokkerende gedachten zoals negatieve gedachten, zelfveroordeling of gedachten die jou klein maken is het belangrijk om je er bewust van te worden. Als jij bewust bent van je negatieve gedachtestroom, kun je deze stroom vroegtijdig doorbreken wanneer deze zich op de achtergrond (of misschien wel voorgrond) aan het afspelen is.

Weet jij welke gedachten bij jou tot stress leiden? Schrijf het eens voor jezelf op. Koop bijvoorbeeld een mooie journal en houdt een tijdje bij welke gedachten je jezelf steeds hoort herhalen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je over jezelf denkt. Of over je talent. Je werk. De opvoeding van je kinderen. Schrijf de gedachten precies zo op zoals jij ze in je hoofd hoort. Wat doen die gedachten met je?

Inmiddels ben ik 10 jaar verder na de gênante vertoning op m’n stageplek. En hoewel prestaties en nieuwe dingen nog steeds spanning met zich meebrengen, is het tegenwoordig een gezonde vorm van spanning. Die gezonde vorm van spanning waardoor ik alert en geconcentreerd ben. Heb jij ook zo’n herinnering waar je nu wel om kunt lachen?

Magbo Marketplace New Invite System

  • Discover the new invite system for Magbo Marketplace with advanced functionality and section access.
  • Get your hands on the latest invitation codes including (8ZKX3KTXLK), (XZPZJWVYY0), and (4DO9PEC66T)
  • Explore the newly opened “SEO-links” section and purchase a backlink for just $0.1.
  • Enjoy the benefits of the updated and reusable invitation codes for Magbo Marketplace.
  • magbo Invite codes: 8ZKX3KTXLK