Selecteer een pagina

Hallo innerlijke criticus! Hoe word ik je de baas?

Ben jij een sensitieve, perfectionistische vrouw? En vraag jij je weleens af ‘is dit het nou’? En wil jij groeien, maar voel je dat er iets is wat je tegenhoudt?

Maak dan eens kennis met het kritische stemmetje in je hoofd. Wat? Jawel, dat kritische stemmetje in je hoofd. Het stemmetje in je hoofd die zegt dat je iets niet kan of dat je nog niet goed genoeg bent. Of dat anderen toch beter zijn. Bij mensen met een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen is deze stem vaak sterk aanwezig.

Stel je eens voor: hoe zou het voor je zijn als er iemand elke dag tegen jou zegt: ‘je kan het toch niet!’, ‘wat ben je stom zeg!’, ‘het gaat je nooit lukken’, ‘niemand
vind je aardig’. Dit laat je niet langs je heengaan toch?! Of zou je iemand zo laten praten tegen een vriendin van je?

Maar waarom geef je deze kritiek aan jezelf? Elke dag maar weer. Jaar in. Jaar uit. Doe ik dat dan? Yes, iedereen heeft zo’n kritische stem die bepaalt hoe je je leven moet leven, wat je gelooft over jezelf, hoe je jezelf ziet, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.

Het is een deel van je dat zich tegen je heeft gekeerd. Het bestaat uit negatieve gedachten, zelfveroordeling, overtuigingen en houding. Het beïnvloed je eigenbelang en eigenwaarde.

Iedereen heeft in een bepaalde mate zo’n stem. Hoewel de meesten deze stem wel een beetje kunnen herkennen, spelen deze stemmen ook af in ons onderbewuste. Bedenk je maar eens dat wij meer dan 60.000 gedachten per dag hebben. Waarvan 95% een herhaling. Laat staan wat voor impact! Gedachten zien we vaak voor waarheid aan. Maar zijn ze ook de waarheid?

Waar komt de innerlijke criticus vandaan?
Deze kritische stem is lang geleden ontstaan. Vanuit onze opvoeding, ervaringen en gebeurtenissen. Toen je als kind opgroeide kreeg je normen en waarden mee van je ouders, leraren, broers en zussen, vriendinnen en zelfs de maatschappij in zijn geheel. Je leerde als kind gedrag wat acceptabel was en welk gedrag onacceptabel was. Waar je goedkeuring voor kreeg. Waar je op afgewezen werd.

En zo heb je alle boodschappen geïnternaliseerd (mensen maken zich sociale regels eigen en gaan deze na verloop van tijd zien als richtlijnen die ze zelf hebben gekozen en niet als van buitenaf opgelegde regels) en daar je eigen betekenis aan gegeven. Je draagt al deze ‘kritieken’ met je mee als je ouder wordt en je bent ze óver jezelf gaan geloven.

Waar vind je de innerlijke criticus?
Deze kritisch stem is op diverse gebieden in je leven aanwezig. Ga deze stem maar eens observeren. De stem die je lelijke beledigingen influistert of toeroept. De stem ondermijnt je eigenwaarde, bemoeit zich met (romantische) relaties, haalt je op het werk naar beneden en dringt zich op bij de opvoeding van je kinderen. Herken je de stem al?

Hoe kun je jouw kritische stem de baas zijn?

 1. Ontdek wat deze stem tegen je zegt
 2. Als je de stem hoort, zeg je de volgende keer i.p.v. ik ben raar: jij bent raar.
  Hiermee creëer je afstand en ga je deze gedachten loszien van jou.
 3. Beantwoord de stem door in de ik-vorm tegen de stem te praten met antwoorden
  die realistisch en liefdevol zijn naar jezelf. Dit kan heel intens aanvoelen!
 4. Beschrijf jezelf in wie én hoe je echt bent. Het zorgt ervoor dat je liever en aardiger
  naar jezelf toe bent.
 5. Als je alle gebieden hebt onderzocht waarin je jezelf tegenhoudt, kun je jezelf
  veranderen. Luister niet meer naar het advies van je innerlijke criticus.

Het ophelderen van deze stem is echt lifechanging. Hierdoor zal je zelfsaboterend gedrag stoppen en meer voldoening en betekenis in het leven vinden. Je gevoel van eigenwaarde zal stijgen en je krijgt een positief beeld van jezelf en het leven.

Herken jij de kritische stem bij jezelf en wat zegt de stem

Magbo Marketplace New Invite System

 • Discover the new invite system for Magbo Marketplace with advanced functionality and section access.
 • Get your hands on the latest invitation codes including (8ZKX3KTXLK), (XZPZJWVYY0), and (4DO9PEC66T)
 • Explore the newly opened “SEO-links” section and purchase a backlink for just $0.1.
 • Enjoy the benefits of the updated and reusable invitation codes for Magbo Marketplace.
 • magbo Invite codes: 8ZKX3KTXLK